PARADOX JAZZ ORCHESTRA - LEGACY - Remembering the Skymasters

Artiest info
Website
facebook
Label : PJO

In 2019 hebben dirigent/saxofonist Jasper Staps en trompettist Teus Nobel het Paradox Jazz Orchestra opgericht teneinde bijzondere en tijdloze jazzcomposities uit de bigbandmuziek levend te houden en van een eigentijdse draai te voorzien, vorig jaar verscheen het in Paradox (muziekpodium in Tilburg) opgenomen debuutalbum Remembering the Skymasters. Dat was een door de AVRO in 1946 opgericht jazzorkest dat aanvankelijk wekelijks was te horen op de radio, kom daar nu eens om, er is geen noot jazz meer te horen op de radio. En dan is er nu het tweede album, wederom gewijd aan The Skymasters. Er duiken steeds weer fantastische composities en arrangementen op uit de archieven van de Nederlandse Publieke Omroep. Deze stukken hebben tientallen jaren het daglicht niet meer gezien, P.J.O. haalt ze uit de vergetelheid en laten ze weer klinken voor de echte jazzliefhebbers. Ik kan mij de uitzendingen van The Skymasters nog goed herinneren en ook die van de Ramblers het orkest van de VARA. Bekende namen die speelden in The Skymasters waren drummer Cees Kranenburg, saxofonisten Ferdinand Povel, Herman Schoonderwald, Piet Noordijk, trompettist Ack van Rooyen en trombonist Bart van Lier etc.

Het Paradox Jazz Orchestra bestaat uit en mengeling van jonge muzikanten en geroutineerde krachten, allen met een geweldige inzet en liefde voor de jazzmuziek. De totale bezetting van 20 musici is onderaan te vinden. Het geluid van een bigband is niet aan eenieder besteed, maar als jazzliefhebber kun je natuurlijk niet om de muziek van orkestleiders als Duke Ellington of Count Basie heen en ook onze nationale trots het Metropole Orkest is internationaal befaamd. Maar vooral live is het genieten, zo herinner ik me een optreden van de Boy Edgar Big Band samen met de Maskers (bekend van Z.Z. en de Maskers), de beatgroep had geen schijn van kans tegen het bigband geweld.

Twaalf composities staan er op dit album, allemaal uit het repertoire van The Skymasters, “Nobody else but me” een klassieker van Jerome Kern is hier te horen in een arrangement van wijlen Jerry van Rooyen, Guido Nijs is de solist op tenorsaxofoon en dat doet hij voortreffelijk. Het bekende “Baubles, Bangles and Beads” van Wright en Forrest en vooral bekend in de uitvoering van Frank Sinatra spettert hier de speakers uit met een geweldige swing. Het arrangement was van de in 2012 overleden Rob Pronk. “Spring is here” van Richard Rodgers klinkt hier ook springlevend met een tenorsolo van de jong Jesse Schilderink. Martijn Sohier treedt in het voetspoor van Bart van Lier met zijn solo op trombone in “Absolutely Knot” van Jiggs Wigham. Een van de hoogtepunten op dit album is “The Birth of the Blues” van Ray Henderson met een arrangement van Rob Pronk. Een heerlijke versie waarin de band soepel swingt als een dartel veulen in de wei. In “Blue Lew” van Jerry van Rooyen schittert de nieuwe ster aan het Nederlandse jazz firmament en mede oprichter van de band Teus Nobel op flugelhorn, geweldig !

Om er nog een nummer uit te halen, kies ik voor het aanstekelijke “Bonner Presse Blues” een compositie van alleskunner Rob Pronk die ook zorgde voor het arrangement, de solo’s zijn van Donald Simoen op altsax en Rembrandt Frerichs op piano, het is puur genieten van deze beklijvende blues. Om van alle andere nummers te genieten raad ik de lezers aan onmiddellijk dit album aan te schaffen.

Bezetting : Jasper Staps (leider), Danël Daemen (altsax, sopraansax, klarinet), Donald Simoen (altsax, tenorsax, fluit), Guido Nijs (tenorsax, basklarinet, fluit), Jesse Schilderink (tenorsax, klarinet), Jan Menu (baritonsax, sopraansax), Antonio Onieva (piccolo fluit, fluit) alleen op Blue Lew, Martijn de Laat (trompet, flugelhorn), Robin Rombouts (trompet, flugelhorn), Teus Nobel (trompet, flugelhorn), Koen Smits (trompet, flugelhorn), Dave Vreuls (trompet, flugelhorn), Martijn Sohier (trombone), Alex van Abeelen (trombone) Ron Oligschläger (trombone), Martin van den Berg (bastrombone), Rembrandt Frerichs (piano), Tim Langedijk (gitaar), Jos Machtel (contrabas)< Niek de Bruijn (drums).

Jan van Leersum.